Muista, että tilanne ei ole niin huono kuin miltä se näyttää!

Voihan Korona, minkä teit! 

Työllisyyskatsauksen mukaan (9/2020, TEM) työnhakijoiden kokonaismäärä on lisääntynyt 143 000 henkilöllä, yhteensä työttömänä on siis 315 800 henkilöä. Tätä joukkoa kun vertaa viime vuoden samaan ajanjaksoon, työttömiä on 90 000 henkilöä enemmän. Tämän lisäksi kokoaikaisesti lomautettuja on 48 000 henkilöä enemmän, yhteensä siis 73 600 henkilöä. Pidot paranee, kun väki vähenee. Näihin pitoihin täytyy saada joku portsari, että saadaan väkeä vähemmäksi.

Samaan aikaan kun työtä vailla on yhä useampi, on tilanne hälyyttävä myös työpaikkojen määrässä. Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin 7 000 kappaletta vähemmän kuin vuosi sitten. Yhteensä avoinna oli 58 100 työpaikkaa. Lisäksi aktivointiasteeseen laskettavissa palveluissa on 6 000 henkilöä vähemmän kuin 9/2019.

Lyhyemmälläkin matematiikalla päästään siihen lopputulemaan, ettei työpaikkoja riitä kaikille. Hyvin todennäköistä on, että tilanne myös pahenee vielä ennen kuin alkaa parantumaan. Korona on aiheuttanut paljon haittaa yritystoiminnalle, joka kulminoituu työttömyyslukuihin. 

Mitä siis yksittäinen työnhakija voi tehdä? Vastaus on: PALJONKIN! 

Ensiksikin olisi hyvä päivittää työnhakutaitonsa ja -asiakirjansa. Visuaalisesti erottuva, moderni osaamispainotteinen CV on jo hyvä alku. Hakemukset tulee kohdentaa ja räätälöidä jokainen haettuun työpaikkaan ja omat osaamisen ja vahvuudet tunnistaa. Lisäksi some on erinomainen vaihtoehto ottaa käyttöön työnhaussa. Jos tarvitset näissä apua, tukea tai neuvoja, seuraapas meidän some-kanavia! Tulossa on valtavasti infoa niin ilmaiseksi kuin kurssien muodossakin. 

Toiseksi: nyt kannattaa opiskella! Opintopaikkoja on aina runsaammin tarjolla, kun on erityisen huono työllisyystilanne. Jos opinnot kiinnostelevat, tartu ihmeessä tilaisuuteen. Jos et tiedä, miksi haluaisit isona tai edes seuraavaksi suunnata, me autamme sinua. 

Kolmanneksi: yrittäjyys, yrittäjyys, yrittäjyys! Tämähän ei tarkoita sitä, että sinun tarvitsisi perustaa hankala ja iso ja monimuotoinen yhtiö, joka työllistää heti aluksi 250+ henkilöä. Yrittämistä on niin monenlaista. Voit toimia kevytyrittäjänä, jolloin paperien pyörittäminen on minimoitu laskujen lähettämiseen ja verokortin toimittamiseen. Voit liittyä työosuuskuntaan tai perustaa toiminimen. Myös osakeyhtiön perustaminen on tehty helpommaksi, kun 2500 euron alkupääoma -vaatimuksesta luovuttiin. 

Tokikaan en tarkoita, että yrittäjänä rahaa tulee kahdesta suunnasta – ovista ja ikkunoista. (Kiitos tästä termistä Urmas Viilunki) 

Se, että yritys tuo leivän pöytään, tarvitsee työn lisäksi opiskelua. Uudet asiat on opeteltava tai vaihtoehtoisesti tehtävä rahaa niin paljon, että voi ulkoistaa osan yrityksen töistä. 

Yrittäjän – tai oikeastaan kaikkien – on tärkeää omaksua elinikäisen oppimisen -strategia. Mitä minä haluan osata? Mitä minun tarvitsee osata? Sitten etsiä relevantit koulutukset, opinnot, kirjallisuutta tai verkkokurssit. Mahdollista on myös hankkia mentori, joka opettaa asian kädestä pitäen. Tapoja on monia. 

Neljäskin, usein vähätelty keino on olemassa. Verkostoituminen! Kuinka usein tieto kulkee puskaradion kautta? Kuinka usein joku tuntee jonkun, joka tuntee jonkun ja se joku saattaa saada sen piilotyöpaikan. Verkostoitumiseenkin on olemassa tapoja, joita kannattaa hyödyntää. Myös tähän meillä löytyy osaajia avuksesi. 

Jos sinulla herää kysyttävää tilanteeseesi liittyen tai haluat vinkkejä, ota Caradsin some-kanavat seurantaan. Synkkyyteen ei kannata vaipua, vaikka tilanne näyttääkin hurjalta. Oikealla asenteella, kovalla työllä, verkostoitumisella ja ripauksella onnea pärjää pitkälle. 

-Tiina